Индийските фермери обикновено не носят защитни средства по време на пръскането с пестициди по полетата. Това ги излага на сериозна опасност, поради токсичния характер на вещества, съдържащи се в пестицидите. Учените измислиха начин да помогнат и в този случай. Те създадоха специален гел, пише agroxxi.ru.

Слънчевите батерии са полезни за пчелите

Гелът се нанася на кожата и е способен да разрушава токсичните химични вещества в хербицидите, инсектицидите и фунгицидите, включително най-опасните и широко използваните във фосфорорганичните съединения.

Средството деактивира тези химични вещества, като не им позволява да проникват дълбоко в кожата и органите, включително мозъка и белите дробове.

По време на тестове с лабоработни гризачи гелът е потвърдил своята ефективност. Изследователите се надяват скоро да тестват продукта върху хора.

Въздействието на химичните вещества, съдържащи се в пестицидити, блокира фермен, наречен ацетилхолинестераза. Той присъства в нервната система и има решаващо значение за нервно-мускулната функция. Когато работата му е нарушена, може да бъде провокирана невротоксичност, а също когнитивна дисфункция и дори смърт.

Гелът се нарича полиоксим и е разработен от учени от Института за изследвания на стволови клетки и регенеративна медицина (InStem) в Бангалор. Изработен е от нуклеофилен полимер.

Защитното средство не действа като физическа бариериа, а представлява катализатор за деактивиране на вредните вещества. Това то реализира на практика при температура от 20 до 40 градуса по Целзий и след продължително въздействие на ултравиолетовите лъчи.