Нямаме достатъчно добра система на проследяемост на храните. Дори украинската пшеница, която влиза у нас не знаем докрай къде е. Не можем да я разделим от българската. Има достатъчно неща, които държавата трябва да преосмисли и да започне да прави. Това каза земеделският министър Явор Гечев за бТВ.

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР? 


“Глобалните проблеми променят света. Ние сме на интересно място. Не само по отношение на коридорите, които ние осъществяваме. България е солидарна към Украйна, но западните ни партньори трябва да знаят, че държави като България, Румъния, Унгария, Чехия плащат много по-висока цена.

Ние имаме ембарго по отношение на Русия - не внасяме горива, торове, но нали се сещате и какви са производствените разходи в Русия в момента. Ние не сме забранили износ на пшеница и разбира се, не трябва да го правим, но конкурентната среда на българските земеделски производители е много сериозна”, обясни Гечев.

Той коментира и възможностите за поевтиняване на хляба.

“Земеделският министър трябва да пази интереса на земеделските производители. Да, цените са много важно нещо, но баланса между това да не фалират редица сектори и това да има баланс на цените на всички земеделски продукти, е тънка.

Не мисля, че цената на хляба е толкова висока, че да не може да се понесе. Но млечните продукти станаха прекалено високи”, категоричен е земеделският министър.

По думите му ролята на спекулата винаги я има. 

“Когато има психоза по отношение на храните една спекула винаги може да добави някой процент отгоре. Несъразмерни са цените в някои отделни продукти. Готвим различни контролни механизми, ако правителството продължи да работи в сходен състав, мислим по отношение на нещата.

Ние гасяхме ужасно много пожари и кризи. Но в такива моменти се вижда, че имаме ужасно много недъзи в законодателството.

Нямаме достатъчно добра система на проследяемост на храните. Дори украинската пшеница, която влиза не знаем до край къде е. не можем да я разделим от българската. Има достатъчно неща, които държавата трябва да преосмисли и да започне да прави. 

Винаги има модерни решения, но винаги едно решение приложено от западния свят в България не функционира достатъчно добре. Аз мисля, че България има достатъчно добри експерти и умни хора, за да прилага нещата по български вариант, но имайки предвид качеството!”, заключи Явор Гечев.