Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обсъди в Брюксел с гръцкия си колега Катерина Бацели, министър на развитие на селските райони и храните, необходимостта от предприемане на спешни мерки за ограничаване на разпространението на доматения миниращ молец, идващ от о. Крит. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).


Катерина Бацели е информирала министъра, че гръцката страна е сформирала специална работна група за решаване на проблема. Тя е уверила, че очаква решение до края на тази седмица.


Двамата министри са се обединили около тезата, че трябва да се предприемат спешни мерки за ограничаване на разпространението на този вредител, тъй като освен че създава притеснения у населението, застрашава от заразяване и цялата реколта в двете страни. Министър Бацели е уверила, че засега заразата е локализирана само на о. Крит и фитосанитарните служби работят по програма за унищожаване на вредителя.

 

Министър Найденов от своя страна е настоял гръцките фитосанитарни служби да не допускат партиди със заразени домати до границата. Още при първото разкриване на заразени партиди миналата седмица министър Найденов изпрати официално писмо до гръцката страна за предприемане на съвместни мерки. Министър Бацели е обещала официален отговор на писмото до края на седмицата. Двамата са се договорили да поддържат постоянна връзка до окончателното решаване на проблема. Министърът информира гръцкия си колега, че е разпоредил сформирането на работни екипи, които да предприемат необходимите мерки за предотвратяване разпространението на заразата.


Доматеният миниращ молец унищожава не само готовата продукция, но е много опасен за посевите и по-специално за оранжерийното производство. Неговото разпространение на територията на нашата страна ще се отрази изключително негативно на българските производители и може да доведе до сериозни икономически последици.