България е на последно място в Европа по средна млечност на кравите, каза пред Фермер.БГ изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите в България Михаил Михайлов.
 
„България е с 3 500 литра средна млечност, под контрол са 14 – 15% от кравите и от 307 000 крави страната ни произвежда около 500 000 тона мляко. Това е фактурираното количество мляко. За сравнение съседната на нас Гърция при 90 000 крави произвежда 600 000 тона мляко. С тази цифра България се нарежда на последно място в Европа“, коментира Михайлов.
 
Според Михаил Михайлов Схемата за подпомагане на крави под селекционен контрол е много добра и ще доведе до повишаване на млечността в страната. 
 
Че можем да правим селекция, го доказват много от фермите, които са под селекционен контрол. Например Асоциацията за развъждане на черно-шарената порода Добрич контролира около 200 ферми, където средната млечност е 7 тона. Десет от фермите вече достигнаха заветните 10 тона средна млечност. Определено трябва да се върви напред със селекцията, за да се повишава млечността, категоричен е Михайлов. 
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!