От 2005 България е загубила 72% от животновъдството и птицефермите си. Като цяло в Еввропейския съюз (ЕС) малките ферми се претопяват. Това личи от секторен анализ на „Гардиън“.

Настояване: Да се плаща на биосертифицираните само по екосхемите

Словакия е със същия процент спад. Животновъдните ферми в Полша са намалели с 54%, а в Унгария с 48%. Анализът показва, че броят на птицефермите и животновъдните ферми само в ЕС, с изключение на Хърватия, е спаднал с 3,4 милиона между 2005 и 2016 г. Във Франция, Германия и Холандия повече от една трета от животновъдните и птицефермите са изчезнали от 2005 г. Близо 120 000 птицеферми са загубени във Франция между 2005 и 2016 г. и близо 36 000 в Германия. "

Докато броят на фермите намалява през отчетение период, то този на птиците и добитъка се увеличава. Това показва, че е имало огромна интензификация на земеделието и че малки ферми са изправени пред огромен риск.

Общият брой на всички видове ферми в ЕС е спаднал през същия период от 14,5 на 10,3 милиона.

Политици и експерти отчитат, че процесите на окрупняването са се ускорили от Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС. Най-големите фермери се възползват най-много от системата на субсидиране: около 80% от субсидиите за директни плащания в размер на 40 млрд. евро отиват само за 20% от фермерите. Въздействието на ОСП може да се види ясно в ускоряването на спада на малките ферми сред по-новите държави от ЕС, подчертават от „Гардиън“, споменавайки и България.

Очаква се през настоящата седмица триалогът в ЕС за следдващата ОСП да даде старт на обширни реформи на земеделските субсидии, за да се опита да спре намаляването на малките ферми и да ги защити от интензификацията на земеделието, насърчавана от десетилетия на предишни политики.

"Намерението ми е този процес на изчезване на малките ферми да бъде спрян. Европейският хранителен сектор в миналото се основаваше на малки ферми и трябва да бъде така и в бъдеще", отбеляза комисарят на ЕС по земеделието Януш Войчеховски.

Войчеховски призна, че предишните версии на ОСП са предизвикали огромни сътресения.

Причината, поради която загубихме 4 милиона ферми в ЕС, беше грешка в ОСП. Подкрепата беше прекалено насочена към индустриалното земеделие и недостатъчна за малки и средни ферми“, допълни той.

Обсъжданите реформи ще включват мерки за насърчаване на фермерите да оставят повече пространство за дивата природа, да приемат органични стандарти за добитъка, да използват по-малко химически торове и пестициди и да подхранват здрави почви. Има обаче и скептични мнения относно това доколко сделката за ОСП ще бъде реална трансформация на селскостопанската политика на ЕС и ще е добра за малките фермери. Селия Нисенс, служител по политиките в неправителствената организация на Европейското бюро за околната среда, заявява:

„Земеделската политика на ЕС е съперник на публичните разходи, който може да трансформира селското стопанство към устойчиво бъдеще. За съжаление, изглежда, че сделката тази седмица ще продължи да кара трактора в грешната посока. По-голямата част от средствата ще продължат да текат към най-големите, най-замърсяващи ферми, с почти никакви зелени практики. В това решаващо десетилетие за климата и биологичното разнообразие липсата на амбиция на новата земеделска политика е направо катастрофална".