Неусвояването на средства от европейските фондове остава сериозен проблем за българското земеделие. Това заяви в Пловдив евродепутатът Петя Ставрева. Тя откри конференция на тема "Аграрният сектор в България две години след членството в Европейския съюз".

 

Петя Ставрева добави, че е необходимо властите така да организират своята дейност, че да бъде създаден необходимият административен капацитет за бързото усвояване на парите от европейските фондове. Тя добави, че членството на България в ЕС е голяма възможност за българското земеделие да получи средства за своето развитие и модернизация и това не трябва да бъде изпускано.

 

Петя Ставрева каза още, че в Европейския парламент се разработва специална програма за подпомагане на фермерите, с оглед финансовата криза в света. Ще бъде създаден специален гаранционен фонд, както и ще бъдат отделени средства за подпомагане на млади фермери. Според млекопроизводители има голяма опасност те да не получат всичките 60 милиона лева, които ще им бъдат отпуснати като субсидия.

 

снимка: www.selo.bg