Гаранционен фонд за финансиране на проекти по Програмата за развитие на селските райони катеорично ще има. Това заяви по време на дискусия в рамките на Националната среща на земеделските производители зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, предаде Фермер.БГ. Гаранционният фонд ще бъде разработен през тази година, за да започне на функционира от следващата. 
 
Финансов инжинеринг (Гаранционен фонд) е заложен като допустим по новата ПРСР, но работата по него беше нулева, посочи Грудев. В момента предстои да се направи анализ на действащите гаранционни инструменти, след това ще се премине през процедурата по Закона за обществените поръчки, а тезо процедури отнемат месеци. При положение, че намерихме „празен лист“ по отношение на Гаранционният фонд, няма как да го стартираме от тази година, обясни Васил Грудев.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 
Според него Гаранционният фонд ще работи по различен начин и няма да повтори недостатъците на стария, който се създаде на един много късен етап и така и не заработи на пълни обороти.  Една от причините, поради които не се изпълниха голяма част от прокетите по ПРСР от миналия програмен период, е именно липсата на финансиране, обобощи зам.-министър Грудев. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!