До 30 април продължава националната информационна кампания за популяризиране на възможностите, предоставяни от Гаранционната схема към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. Информационната кампания е по проект на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). През цялата кампания е заложено провеждането на 55 информационни срещи в цялата страна.

 

На проведена в края на миналата седмица среща в Ловеч стана ясно, че земеделски производители от Ловешка област с проекти по ПРСР са взели три облекчени кредита за над 2,8 млн. лв. с подкрепата на Националния гаранционен фонд (НГФ). Размерът на гаранциите е близо 2,3 млн. лв. Проектите са по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства", съобщи Надежда Тадаръкова, експерт в отдел „Връзки с наредители и бенефициенти" в НГФ.

 

Тя добави, че един от проектите е за производство на сурово краве мляко и отглеждане на животни за разплод в луковитското село Дерманци. С кредита по него е закупена земеделска техника - трактор и челен товарач, ремарке за твърда тор, както и оборудване за почистване на торова маса. Другият проект е за изграждане на стартиращо предприятие за преработка и съхранение на плодове и зеленчуци и покупка на оборудване - в Летница. Третият проект е на зърнопроизводител от Ловеч.

 

По думите на Тадаръкова НГФ е издал до момента гаранции за над 270 кредита на бенефициенти и е подкрепил отпускането на кредити в размер на близо 128 млн. лв. Гаранциите по тези кредити са в размер на 99 млн. лв. НГФ издава допълваща обезпечението гаранция, която е до 80 % от размера на заема.

 

Кредитите са с по-ниски от стандартните лихви, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони. Гаранциите, издавани от НГФ, са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!