Галина Мирчева е животновъд от повече от десетилетие. Днес тя стопанисва 850 овце от породата Асаф, изцяло в млечно направление. С устрема и желанието си да се развива и да се учи, младата дама е един от добрите примери сред животновъдите у нас. Тя е един от носителите на AGRI AWARDS 2024 в категориите „Животновъд на 2024“ и „Agri партньорство на 2024“, организиран от Forbes България и Агри.БГ. 

“Изключително горда съм от двете награди, които спечелих.”, коментира Галина Мирчева. “В  категория Agri партньорство на 2024  взех 3 място. Радвам се, защото съумях да направя нещо, което е изключително трудно за България, а именно сдружението”, сподели успешната дама. 

През 2020 г. тя се обръща към колегите си овцевъди от областта с молба да се обединят и отстояват исканията си и труда си. 

“Докато си сам, винаги ще ти извиват ръцете, винаги ще си слаб и уязвим. Затова се обърнах към колегите да се обединим. Те приеха радушно идеята ми, обединиха се 6 ферми с 6000 животни. Всички ние сме с млечно направление.

Всички ние отглеждаме животните си на много добри условия, произвеждаме едно много качествено мляко. Модерни, отговарящи на всички изисквания ферми. Това, освен една по-добра цена за страната, ни предоставя също така по-добри изкупни цени и откъм фуражи, медикаменти”, коментира Галина Мирчева. 


По думите на собственичката на модерна овцеферма ценно в сдружаването е и контактът между фермерите, възможността за обмяна на опит. 
“Аз смятам, че бъдещето е в сдруженията, в кооперативите. Човек трябва да прекърши това остаряло мислене, че сам ще се справи и че не му е нужен някой друг. Напротив!

На запад хората, колегите работят така от много отдавна и са успешни и са показали, че това наистина е модел за подражание, който и ние трябва да следваме, ако искаме да отстояваме и да бъдем в утрешния ден”, сподели мотото си Галина Мирчева. 

Младата дама бе удостоена и с трето място в категорията Животновъд на 2024 г. Тя прие наградата с изключително чувство на удовлетвореност. 

“Тази награда е признание за целия сектор Животновъдство. Земеделието е нещо, което трябва да се показва. Да се поднася на хората, да се показва, да се вижда от същина, да се показват тези борбени хора, тези шампиони в животновъдството и в земеделието, които се борят всеки ден, за да има храна, за да има качествена българска продукция на нашите трапези”, категорична бе Галина Мирчева. 

Голям радетел на българското и на традициите, Галина Мирчева не спира да работи и да се учи в практиката. Фермата й е оборудвана със специална зала, в която животните могат да бъдат внимателно обследвани с ехограф, сама демонстрира и оплождане на овце. Държи на прекия контакт с животните си и всеки ден може да бъде намерена в стопанството. 

“Това да си с допир със земята, с животните не е банално, прави ни по-добри хора, защото на нас ни липсва точно това - да сме си на село, да сме сред животните, да сме сред природата, да сме при корените”, заключи тя.