Най-големият проблем за рибарите е Законът за рибарство и аквакултури. Това каза зам.-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Галин Николов пред Фокус във връзка с протеста на рибари пред институцията в Бургас. 
 
 
„Щом хората са се събрали на протест, значи има някакъв проблем. Законът за рибарство и аквакултури не е лош, но трябва да се променя, съгласно условията и събитията, за да отговаря на изискванията на рибарите. Законът не трябва да е в ущърб, а в полза на рибарите“, обясни Николов.
 
По думите му ИАРА, като правораздавателен и контролиращ орган, е готова на диалог. 
 
[news]
„Ние сме готови да седнем на масата и да поставим проблемите и да ги решим. Единият, който те поставиха, е, че нашите инспектори имат лошо отношение. Ние в момента проверяваме дали има такова нещо и ако установим, хората, които са извършили такива деяния, ще бъдат наказани по Закона за държавния служител, защото е наказуемо“, обясни зам.-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. 
 
„ИАРА не трябва да пречи на рибарите, напротив – трябва да подпомага тяхната работа, спазвайки Закона за рибарство и аквакултура“, поясни Галин Николов. 
 
По думите твърденията на някои протестиращи, че рибари са глобявани неправомерно също подлежи на проверки. 
„За момента тече вътрешно разследване, ако се докаже, колегите ще си понесат последствията“, уточни той.