Краткотрайните валежи от последните дни не са достатъчни, но са спасителни за посевите. В момента климатичните условия са много благоприятни за развитието на културите. Това каза  проф.Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. По думите му зимата е била доста влажна.
 
 
„През  последните 50 години средното количество зимни валежи от ноември до март в Добруджа е около 191 литра, а само за тази година е 287 литра, което ще рече, че до 2-3 метра в почвата влагата е достатъчна.
 
Проблемът дойде оттам, че април месец бе много сух. През април паднаха 5 литра дъжд в Добруджа. Влагата в дълбочина не е достатъчна за пшеницата, която през април започва да расте буйно, кореновата система още не е формирана, не е слязла в дълбочина и това е доста сериозен стрес за растенията, особено за по-късните посеви”, коментира проф.Киряков пред dariknews.bg.
 
Той подчерта, че тази година пшеницата е изкласила сравнително рано заради топлото време и засушаването. Според него сега температурите са много подходящи за цъфтежа на зърнено-житните култури, защото не са високи и има леки превалявания.
 
Основният проблем в момента е, че се създават условия за фузариоза по пшеничните класове, което може да развали качеството на пшеницата. Надеждите на специалиста са, че земеделските производители са третирали  посевите своевременно и опасността от фузариоза ще бъде избегната.
 
„Рапицата в Добруджа е в чудесно състояние. При нея основните проблеми са свързани с насекомите и ако земеделските производители са се справили успешно с тях, могат да разчитат на много добри добиви“, допълни проф.Иван Киряков.
 
 
Той посъветва земеделските стопани да започнат да прилагат хербициди при слънчогледа и царевицата, за да се справят с  плевелите. При царевицата е задължително да се направи оглед на насажденията за наличие на сивия царевичен хоботник, препоръча още професорът.
 
По думите му в момента условията са много добри за развитието и на бобовите култури. Тази година в Добруджа е бил засят много нахут – над 15 000 дка. „Това е сравнително непозната култура за земеделските производители  в региона и нерядко се срещат грешки при отглеждането й като изгаряне с хербицид. 
Хербицидите не са разрешени за употреба по време на вегетация на нахута и експерименти не бива да се правят. Хубаво е също така да се направи превантивно пръскане в началото на цъфтежа с фунгициди срещу чернилката, която е основен проблем за България при отглеждането на нахут”, коментира проф. Иван Киряков и добави: „Нови дъждове до края на май ще благоприятстват развитието на посевите.