В търсене на устойчиви и адаптивни зърнени култури, учени от Швейцария разкриват нови перспективи за тритикалето. Тази култура до момента се използва почти изключително като фураж. В рамките на тригодишния проект Triticale+, иницииран от GZPK (Германската асоциация на селскостопанските изследователски центрове) и реализиран от селекционна, специалистите целят да превърнат тритикалето в пълноценна хлебна култура, способна да се използва в хлебопроизводството, съобщава AgroXXI. 

Идва ли промяна в ценовия тренд на пшеницата?

Тритикалето е хибрид между пшеница и ръж, но според селекционера Матиас Мюлер, то трябва да се разглежда като самостоятелна култура със собствени качества. Основната цел на проекта е да се регистрират и популяризират нови сортове, годни не само за фураж, но и за директна консумация от човека. В първия етап на Triticale+ са тествани 14 сорта, като някои от тях вече са доказали своята агрономическа и хлебопекарна стойност. Това позволява първи стъпки към създаване на пазар за хлебно тритикале – алтернатива на пшеницата с потенциал за биоземеделие.

Един от примерите за успех е биологичният сорт Трипанем, отглеждан изцяло биодинамично.

Макар в Швейцария все още пазарът на хлебно тритикале да се ограничава до занаятчийски и фермерски пекарни, в Източна Европа – Полша, Естония и Украйна, то вече има по-широко приложение в хранителната индустрия. Подобни изследвания се провеждат и в САЩ, което показва международен интерес към културата.

Вторият етап на проекта поставя акцент върху създаването на тестови схеми, пригодени за оценка на хлебопекарните качества, тъй като традиционните методи за тестване на фуражни култури не са приложими. Високото съдържание на протеин например, ключово за печивата, често води до по-ниски добиви – конфликт, който изисква балансиран подход при селекцията. Целта е от 2028 г. официално да бъдат въведени нови сортове, създадени специално за производство на хляб от тритикале.

Проектът Triticale+ не просто отваря вратата към нови възможности за земеделските производители, но и поставя под въпрос бъдещата роля на традиционните зърнени култури. В контекста на климатичните промени и нуждата от по-устойчиви аграрни практики, тритикалето се очертава като една от най-обещаващите алтернативи.


Вижте още:

Жечко Андрейнски: Резултатите от пролетниците ще са трагични, ако скоро няма валежи

Ще последва ли ефект на доминото за зърнените пазари?

Виктор Ромбаут: Търсим развитие с култури, които да не се експортират до морето

 

Подкрепете независимата журналистика