Историята на семейство Драгушеви започва преди повече от 20 години, когато създават Семенарска къща „Садово“ – единствения селекционен център за фъстъци, а вече и за сусам в Европа. Мисията им е да предлагат нови сортове, отлична генетика и високи добиви, които да направят българските и европейските им партньори по-конкурентоспособни. 

Садовските фъстъци не се нуждаят от специална реклама. Всеки българин познава тяхната селекция, но и не само. Денят на отворените врати на 14 септември в пловдивското село Чешнегирово бе уважен от гости от Италия, Гърция, Австрия, Германия. Заедно с българските си колеги те участваха в обиколката на производствени площи с фъстъци и сусам и откриването на модерна производствена линия за заготовка на семена.

„Започнах своето сътрудничество със семейство Драгушеви преди 5 години. Тогава за първи път представих в Италия техния сорт Лотос. Стъпка по стъпка, сега имаме около 3000 дка. В момента той се тества в Испания, Франция, Швейцария, Австрия, Гърция. Лотос остава номер едно и е изключително ценен в хранителната индустрия. Радвам се да видя, че новите сортове Канна и Гранат също се представят отлично на полетата в моята родина“, хвали се Антонио Маркотулио, мениджър продажби за Западна Европа.

Първата частна семенарска къща в България с дългогодишен опит в селекцията и семепроизводството е намерила формулата на успеха – бизнесът работи ръка за ръка с научния потенциал. Техни партньори са Институтът в Садово към Селскостопанска академия и Аграрният университет в Пловдив. 

„Това е поредната култура в земеделието, която е претърпяла ядрен взрив. През 1990 г. е имало 200 000 дка фъстъци в България. 65% от насажденията в ЕС и 85% от добивите са идвали от България и основно от този регион. За миналата година имаме едва 7000 дка. Това е пътят – частният бизнес съвместно с научния институт в Садово да възстановят този потенциал“, категоричен е Тодор Джиков, служебен зам.-министър на земеделието.

По пътя на възраждането на славата на садовския фъстък върви и местният производител Петър Точев, който си партнира със Семенарска къща „Садово“ вече две десетилетия. На площ от 50 до 100 дка в зависимост от сеитбообращението залага най-вече на по-ранните сортове фъстъци, а основен фактор за неговия избор са валежите. 

„Семенарската къща има богат опит в селекцията на протеинови култури и техните сортове са доста добри и продуктивни. Винаги са оказвали съдействие и са помагали. Имаме едно прекрасно партньорство. Отворени хора, услужливи“, споделя своите впечатления фермерът.

Не бива да се подценява предимството на фъстъка като азотфиксираща култура, която отговаря на целите на Зелената сделка. Може да се сее и прибира механизирано без използването на работна ръка. Възможностите за реализация на пазара са неограничени.

„Европейските държави внасят над 1 млн. тона фъстъци. Пазарът в ЕС е лишен от собствено производство. Поради тази причина считаме, че възможностите за реализация на стокова продукция фъстъци ще бъде изключително атрактивно не само за българската индустрия, но и за европейската“, убеден е Светлозар Драгушев, съсобственик на Семенарска къща „Садово“. 

От две години селекционерите в Садово работят и върху производството на семена от сусам. Това е една изключително сухоустойчива култура, която не изисква особени капиталовложения. Отличен избор е за диверсификация на културите в едно голямо механизирано стопанство. 

„Може да бъде сята на слята повърхност или редово. Може да бъде сята като първа или втора култура. Не е взискателна към влагата, което е особено важно предвид честите и продължителни засушавания. Надяваме се, че тази култура ще бъде още един инструмент в ръцете на нашите фермери, с което ще им помогнем да бъдат по-конкурентни и по-печеливши“, заключава г-н Драгушев.

Повече за порфотлиото на Семенарска къща „Садово“ ще намерите на www.shsadovo.com