Фронтални косачки  CLAAS През 2011 г. водещият европейски производител на селскостопанска техника, немската компания CLAAS отбелязва 30-годишнина на първата фронтална косачка.

В деня, когато човечеството преминава от ръчно към машинно косене е направена огромна стъпка в развитието на световното земеделие. Една от най-трудоемките дейности, производството на фураж, традиционно отнемаща много време и усилия, се превръща в ежедневна технология. Но работата по оптимизацията на техниката за косене, за свеждане до минимум увреждането на почвата чрез използване на съвременни машини все още продължава. Голямата заслуга за това принадлежи на инженерите на CLAAS.

Първата фронтална барабанна косачка CLAAS WM 31 F е въведена на пазара през 1981 година. Първоначално косачката е била проектирана като навесено оборудване за събиране на реколтата и именно този модел позволява на CLAAS да навлезе на пазара на косачки чрез използването на продуктивната комбинация предно и задно окачване.

В началото на 90-те години CLAAS успява не само да реши проблема с безопасността на фронталните косачки, но също така и тройно да увеличи ефективността на машините: за първи път производителността на косачка достига 100 декара на час.

Първата предна дискова косачка DISCO 3000 FC е въведена през 1995 година. При нея за първи път е използвана легендарната технология PROFIL - косачния апарат разположен ниско долу, само 15 см над земята. Благодарение на това положение косачката се регулира автоматично в съответствие с релефа на почвата. Мотото на дизайнерите на това устройство все още е актуално: „Косачката следва релефа, а не движението на трактора.”

През 2003 г., технологията PROFIL е интегрирана в фронталните барабанни косачки. Моделът CORTO PROFIL 3150, отличаващ се със специално грижливо отношение към тревата е награден със сребърен медал на изложението Agritechnica.

Концепцията PROFIL продължава историята на успеха на фронталните косачки на CLAAS. Благодарение на новата конструкция на системата PROFIL предните косачки запазват доминираща позиция в областта на технологиите с предно окачване. Основните характеристики на дизайна са въртящите се дискове, перфектно нареждане на фуража между колелата на трактора и абсолютна функционална надеждност. Концепцията PROFIL обезпечава значително по-висока скорост на косене.

2008 г. е ознаменувана с появата на ново поколение на косачни машини. Моделът CLAAS DISCO 9300 C DUO става поредния нов етап в областта на широкозахватните косачки. Управлението на всички функции на косачния механизъм се извършва с джойстика за управление на трактор XERION посредством системата ISOBUS. Моделът CLAAS DISCO 9300 C DUO е оборудван режещ механизъм P-CUT. Благодарение на нова форма на режещия механизъм дисковата косачка показва ниво на качество, достъпно преди само при използването на барабанни косачки.

30 години след представянето на първата предна косачка компанията CLAAS съчетава в модела DISCO 3100 FC една напълно нова, независима системата PROFIL за адаптация към релефа на почвата и технология ACTIVE FLOAT на плавно регулиране на налягането върху почвата на базата на хидравлична система. Тази технология е полезна при фронтално окачване на всеки трактор.

Благодарение на това нововъведение, CLAAS запазва водещата си позиция в сферата на фронталните косачки. Според резултатите от изследването на Германското земеделско дружество DLG FokusTest от месец май 2010 г., системата ACTIVE FLOAT позволява да се намали разхода на гориво с 16%.

Днес, почти 40% от продаваните в Германия косачки са фронтални. Над 75% от потребителите използват комбинация с предно и задно окачване на прикачваемото оборудване. Благодарение на триизмерното копиране на почвения профил компанията CLAAS се превърна във водещ световен доставчик на фронтални и комбинирани косачки.