Производството на вино във Франция през 2021 г. може да намалее до 32,6-35,6 млн. хектолитра. Това означава спад от 24 до 30% за година и е исторически минимум, сочат прогнозите на Министерство на земеделието на Франция, пише bfmtv.com.

Лозари запалиха хиляди огньове, за да спасят лозята си

Очакванията на властите са винопроизводството да падне под нивото от 2017 г. - година, която бе най-лошата за производителите на древната напитка след края на Втората световна война. Причината за сериозния спад са силните пролетни слани. В допълнение климатичните промени доведоха до повече болести и проваляне на част от реколтата.

В прогнозата на министерството се отбелязва, че през тази година всички райони във Франция, които са всеизвестни с производството на вино, са пострадали от студовете през нощта през първата половина на април. Най-големи са щетите в Бургундия, Шампан, долината на Рона и централните райони.

Това е “най-голямата агрономическа катастрофа от началото на века”, заяви министърът на земеделието Жулиен Денорманди.

Най-вече са пострадали ранните сортове грозде - Шардоне, Мерло.

Производството на вино през 2021 г. ще бъде близко до резултатите от 1977 г. Тогава то е било по-малко заради летни дъждове и слани, а спадът в производството през периода от 1977 до 2021 г. е бил следствие на постепенното съкращаване на площите с лозя, се казва в отчета на министерството.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво планират Италия, Испания и Португалия за земеделието си?

Ще се търси френският опит за лавандуловите отпадъци

Времето: Къде ще има валежи със стопанско значение?