На БATA Агро пролет 2016, в духа на изложението да показва новостите при земеделската техника, фирма НИК акцентира върху своя отдел НИК машини като представи пръскачките на френския производител Berthoud, както и поливните системи на Valley. 
 
Иво Куманов, Управител на НИК заяви пред Трактор.БГ: Тази година акцентът е не само върху продажбата на машини, а и върху защитата на операторите и искаме да покажем, че нашите машини, освен че са прецизни, освен че са високопродуктивни, те всъщност щадят едни от най-ценните активи –  а именно човешкият фактор и операторите на машините.
 

 
През изминалата година фирма НИК продължава да заема лидерски позиции в продажбата на прикачни и самоходни пръскачки с марката Berthoud. 
 
Иво Куманов: Именно затова тази пролет ние увеличихме значително нашите налични прикачни машини, които са готови за продажба. Също така наблюдаваме една много добра тенденция на последователност в нашите клиенти. Давам пример с една компания в северозападна България, която преди три години си закупи две машини, миналата година си закупи още три и тази година си поръча още четири прикачни машини, което показва, че всъщност не е толкова важно какво ние казваме, а е важно какъв е нашият сервиз и как се представят машините на полето.
 
 
Думите за лидерските позиции на пазара потвърждава и Тиери Морей, Мениджър експорт Berthoud, който сподели мнение за налагането на бранда в България.
 
“Ние сме френска компания и вече сме представени повече от 5 години на българския пазар от екипа на фирма НИК. За мен е важно да отбележа, че българският пазар се развива доста добре в селското стопанство. Успяхме заедно с нашите партньори в Европа да заемем водещи позиции в техниката за растителна защита и най-вече имаме доста висок пазарен дял в България, което е показателно за доброто ни партньорство с младия и професионален екип на фирма НИК и сме убедени, че ще продължим в бъдеще да се развиваме заедно.“

 
От НИК обявиха, че до края на Март имат специални предложения за наличните прикачни машини, от които всеки един земеделец може да се възползва. 
 
За поредна година фирма НИК представи и поливните системи на Valley, които са световен лидер в напояването. Тази година от компанията планират полеви демонстрации в България в района на Велико Търново, където вече са изградили най-големия пивот в България, който полива над 1500 дка. земеделски площи.
 
 
Иво Куманов разказа повече: Това съоръжение е изключително интересно и уникално по рода си и смятаме, че темата напояване ще бъде по-актуална и с оглед на очаквания прием това лято и дългоочакваните мерки за напояване. В тази връзка имаме много сериозен интерес от клиенти, които вече са обособили своите масиви, осигурили са своите водоизточници и ни задават въпроси не само „Как да напоявам?“, а и „Каква метеорологична станция да поставя?“, „Как да храня, така че да осигуря висок добив?“, което означава, че пазарът се информира доста сериозно и знанията по тема напояване се подобряват с всяка изминала година.

 
Традиционно, изключителен интерес щанда на НИК предизвикаха продуктите на Trimble и по-специално уникалния по рода си дисплей TMX 2050, който е базиран на Android и технологията NextSwath, позволяваща автоматично завиване на машината в края на полето. "Това води до страхотна оптимизация според нашите клиенти, това което те казват като обратна връзка. Смятам, че това е една сериозна стъпка и сериозна заявка за една по-сериозна автоматизация в земеделските стопанства“, посочи управителят на НИК.
 
Допълнителна информация за пълното портфолио продукти и услуги от НИК можете да получите на www.nik.bg