Близо 2000 френски фермери участваха в протест по улиците на град Клермон-Феран. Причината за недоволството им e аграрната политика на френското правителство и реформата на новата Обща селскостопанска политика (ОСП), информира farmersjournal.ie.

Протестите в Германия са на път да спрат

Протестът преди дни бе организиран от най-големия фермерски синдикат във Франция - FNSEA, заедно с други организации на земеделски производители. 
Недоволните земеделски производители искат да получават справедливи доходи и финансиране, с които да се стимулират младите хора да работят в този сектор.

Разярените фермери започнаха да рушат стълбове на улични лампи и полицейските заграждения. Това доведе до реакция на униформените, които използваха сълзотворен газ. 

"Земеделието във Франция е в трагично състояние”, посочват фермерските организации. Според един от всеки трима фермери във Франция получава по-малко от 835 евро на месец, което включва и помощите от държавата. 

В началото на март недоволни фермери изкараха тракторите си по улиците на Париж. 

Франция е най-големият производител на селскостопанска продукция в рамките на Европейския съюз и най-голям бенефициент на субсидии.