Френски производител на селскостопански машини за отглеждане на зеленчуци разработи самоходна машина, която с помощта на пара унищожава семената на плевелите и нематодите, информира сайтът profi.com. Моделът използва хидравлично управляеми специални устройства с ширина 5 метра, през които към почвата се насочва пара.

Зимната ръж подобрява добива 

Машината е разработена в три вариации в зависимост от броя на редовете с максимална ширина 1,55 метра, които се обработват за един ход. 

Нетното тегло на моделите стартира от 5,7 тона и достига до 8 тона. Всички се задвижват от 3-цилиндров двигател Deutz с мощност 50 к.с. 

Колкото и да е странно, машината не разполага с резервоар за вода. Парата се осигурява от парогенератор, задвижван от електрогенератор, и постъпва през шлангове с дължина 200, 300 или 400 м. Принципът на действие е прост – в продължение на 3,5-4 минути към почвата се подава пара, след това машината преминава на следващия необработен участък.

Техниката е напълно автоматизирана. Управлението се осигурява от сензори, което прави участието на механизатор излишно. Разположеният отпред лазерен скенер определя кога машината достига до края на нивата. Когато тя се натъкне на препятствие, фермерът получава текстово съобщение. 

За обработването на 1 ха машината има нужда от 40 часа и 4000 литра вода. Цената й е около 150 000 евро.