Най-новото защитено наименование за произход в Европейския съюз идва от Франция, съобщи Европейската комисия. Козето сирене Brousse du Rove се произвежда от пълномасленото мляко на породата Ров, която обитава югозападната част на страната.

Овцеферма с Лакон обмисля още животни и втора мандра

Калъпите сирене са с размер 32х22х85 мм. То съдържа минимум 30 грама сухо вещество и минимум 45 грама мазнини на 100 грама продукт. Сиренето трябва да се консумира съвсем прясно, най-много 8 дни след производството му. То е бяло, меко, с аромат на прясно мляко и сладък бадем. За окисляване се използва бял алкохолен оцет.

Козите Ров, от които се добива млякото за производството му се хранят основно с паша и до 0,5 кг фураж на животно на ден средно за годината. Те пасат поне 5 часа на ден, 261 дни в годината. Максималната гъстота е 2 кози на хектар. Тя е изчислена на база съществуващите в момента земи, използвани за паша на козите.

Историята на уникалното сирене датира от Средновековието. Производството му е било основен източник на доходи за жителите на селото Льо Ров. Сиренето е високо ценен деликатес в Марсилия и околностите. Методите за създаването му постепенно напускат селото и се разпространяват в района.