Франция въведе допълнителна проследяемост на месото от френските животновъди. От 1 март 2022 г. ресторанти, столове и други заведения за обществено хранене задължително ще трябва да посочват страната на произход на свинското, пилешкото, овчето, агнешкото и козето месо, което предлагат.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Промяната се наложи с публикувания вече официално журнал на републиката на изменения на декрет, с който се въвежда подобно задължение за говеждото месо.

Мярката, която според френския министър на земеделието Жулиен Дьонорманди, отговаря на основателното желание на гражданите да има по-добра информираност и проследяемост, е с начален временен характер, като ще се прилага до 29 февруари 2024 г. Това е съгласувано с и одобрено от Европейската комисия (ЕК), като процедурата практически е започнала още през ноември 2019 г., пише thelocal.fr.

Мярката засяга само месо, което се купува от съответните заведения за обработка, а не вече обработено или сготвено.

Въвежда се следния текст: „Отгледано: (страна/страни на произход/отглеждане), Заклано: (страна, където животното е заклано)”.

Животновъдният сектор реагира положително. Според Ан Ришар, директор на свиневъдната организация Инапорк, френските граждани искат да знаят откъде идва месото, което ядат и ако то е френско, да са уверени в неговото качество. В същото време новото ръководство на германското земеделско министерство отстъпи от намеренията на Юлия Кльокнер да въведе подобно обозначение и за Федералната република.

Според френския земеделски министър пилешкото месо от Бразилия или Украйна няма нищо общо с френското, което е валидно и за другите видове. В южноамериканските страни все още използват хормони на растежа, което дава различна хранителна стойност на месото, уточни земеделският министър на Франция.