Фрaнция трябва да възстанови на Европейската комисия 1,1 млрд. евро от средствата получени за земеделие в периода 2008 – 2012 година. Сумата, която Франция трябва да възстанови на ЕК, е приблизително 2% от 40-те милиарда евро, получени по ОСП в посочения период. 
 
Първоначално страната, която е най-големият бенефициент на субсидии по Общата селскостопанска политика в Евросъюза, трябваше да връща 3,5 млрд. евро, но след преговори, сумата беше намалена, посочи земеделският министър на Франция Стефан льо Фол.
 
Сумата се връща в бюджета на ЕС поради неспазване на правилата на Съюза или поради несъответстващи процедури за контрол на селскостопанските разходи след заседание на Европейската комисия в рамките на т.нар. годишна процедура за уравняване на сметките.  
 
Земеделският министър успокои фермерите, че френското правителство ще възстанови сумата за период от три години и земеделските производители няма да бъдат ощетени.
 
Общо 15 държави са засегнати от  процедура за уравняване на сметките по ОСП, като общата стойност на сумата, която трябва да се възстанови към ЕК е 1,45 млрд. евро.
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!