Правителството на Франция се е заело сериозно със задачата да направи селското стопанство привлекателно. То организира състезание с помощта на компютърната игра Farming Simulator, надявайки се, че младите ще се запознаят с най-добрите аспекти на професията, научаваме от френското издание bfmtv.com.

Бива ли ви за техник на земеделски машини?

Основният инициатор на състезанието – Министерство на земеделието на Франция, е убеден, че по този начин може да се стимулира кариерният път на младите поколения. За целта акцентът е поставен върху екологичния преход и хуманното отношение към животните.

След отборните квалификационни фази, организирани на 27 и 28 ноември, финалът ще се състои на 6 декември в платформата за стрийминг на живо Twitch.

В тази игра, която е много популярна, играчът трябва да развие от А до Я своята ферма, с нейните селскостопански превозни средства и обработваеми площи. Разработена от студиото Focus Home, играта Farming Simulator се преиздава всяка година в нова версия.

Състезанието е призив, отправен към хората на възраст между 15 и 30 години, които са почитатели на компютърните игри и електронните спортове, отбелязват от министерството.

Според официални данни през следващите 10 години всеки втори фермер в страната ще бъде на възраст за пенсиониране. Сега е моментът професията да бъде популяризирана сред младите.

Същевременно като част от плана "Франция 2030" президентът на републиката Еманюел Макрон обяви, че към сектора ще бъдат насочени 2 милиарда евро инвестиции. Те ще бъдат за "пробивни" иновации, които трябва да доведат до "нова революция в здравословната устойчива и проследима храна". Държавният глава спомена още дигитализация, роботика и генетиката.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Можете ли да управлявате модерно стопанство? Тествайте уменията си!

Плащането за млади стопани се ограничава до 300 дка

Една от най-големите биологични пчелни ферми в Европа е в България