Френският министър на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите Стефан Льо Фол се ангажира с иницииране на работна група чрез Постоянното представителство в Брюксел, на която да се обсъдят спешни мерки в подкрепа на млечния сектор у нас. Това стана ясно след среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева с френския ѝ колега, съобщиха от МЗХ.
 
Десислава Танева запозна Льо Фол със спецификата и състоянието на сектора у нас, и посочи, че за всички ферми в страната ни проблемът е идентичен, а именно „ниските изкупни цени“. Срещата между двамата е в продължение на инициативата на България за въвеждане на мерки от страна на Европейската комисия за стабилизиране на сектора, по повод на ниските изкупни цени. 
 
Министър Танева припомни, че на последния съвет на министрите, който се проведе през месец януари, е поставила въпроса за разглеждане, като заедно с Румъния са представили пакет от мерки за подкрепа на млечните ферми. „Ние имаме подкрепата не само на Румъния, но и на още няколко държави членки на Европейския съюз. За нас този дебат е много важен. От него зависи как ще продължи да се развива за в бъдеще секторът“, подчерта Танева. Тя посочи, че взетите към момента мерки от Комисията са неприложими за страната ни, тъй като България не произвежда сухо мляко и продукцията на масло е в малки количества.
 
 Министър Танева е на посещение в гр.Париж, Франция по повод на предстоящото Международно селскостопанско изложение “SIA (Salon International de l'Agriculture) 2015”.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!