Франция и Германия настояха бюджетът на Европейския съюз за селското стопанство да се запази на сегашното равнище след Brexit.
 
 
Министрите на Франция и Германия отхвърлиха предложението на Европейската комисия (ЕК) за съкращаване на бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП) и обявиха в съвместно изявление, че те ще се стремят към това „бюджетът, отделен за ОСП, да се задържи на сегашното равнище за 27-те члена на Съюза“, съобщи uk.reuters.com.
 
Планираното за следващата година излизане на Великобритания от ЕС ще лиши бюджета на Съюза от голям вносител, като се очаква това да се отрази върху намаляването на основни разходни пера, като например върху селското стопанство.
 
През май тази година Европейската комисия предложи помощта за селското стопанство през новия програмен период 2021-2027 г. да се намали с 5% до 365 млрд. евро или 438 млрд. долара. Така делът на сектора ще падне под 30% от общия бюджет на ЕС, който е в размер на 1280 млрд. евро. За сравнение, по-рано за аграрния сектор са отпускани над 45% от средствата.
 
 
Франция, която към днешна дата е най-големият получател на субсидии от ОСП, определи предложението на ЕК като „неприемливо“ и се постара да сплоти другите членове на ЕС за защита на фермерите.
 
През юни Париж заяви, че има подкрепата на 19 други страни-членки, но не и на Германия, която е най-голямата икономика в ЕС и основен вносител на средства в бюджета на Обединена Европа. 
 
„Приветствам факта, че Германия се присъедини към нас в опозицията на предложения от ЕК бюджет на ОСП“, коментира министърът на селското стопанство на Франция Стефан Траверт.