Един от основните макроелементи, които имат решаваща роля за нормалното развитие на растенията, е фосфорът. Енергията на слънчевата светлина във фотосинтезата и енергията, отделяща се при окисляване на органичните съединения, синтезирани по-рано в процеса на дишането, се натрупват в растенията, като съединения. Най-важна от тях е аденозин трифосфорна киселина /АТР/, чиято основа  е елементът фосфор. Натрупаната АТФ фотосинтетична енергия се използва за всички жизнени процеси на разстеж и развитие на растенията, които поглъщат хранителни вещества от почвата, синтеза на органични съединения, транспортирането им. При недостиг на фосфор се нарушава обменът на енергията и веществата в растенията.

Фосфорът залага плодовитостта на културите

Особено тежък недостиг на фосфор се отразява на всички растения по отношение на формирането на репродуктивните органи. Неговият дефицит спъва развитието и забавя зрялостта, която причинява намаляване на добивите и влошаване на качеството на продукцията. Растенията по време на фосфорен дефицит забавят драматично растежа на листата – те се сбръчкват (първо от краищата, после цялата повърхност), придобиват синьо-зелено, лилаво или червено-виолетов цвят. При зърнените култури дефицитът на фосфор намалява образуването на плодоносни стъбла. Симптомите на недостиг на фосфор обикновенно се проявява в най-ранните стадии на развитие на растенията, когато те са с недоразвита коренова система и не са в състояние да приемат разтворими фосфати от почвата.

Калият е регулатор на водообмена

Елементът калий участва в процесите на синтез на въглехридати в растенията, прави водата достъпна за клетките и тъканите, влияе върху устойчивостта на рестенията към неблагоприятните условия на околната среда и на атаките от гъбни заболявания на културите.

Външните признаци на калиеф дефицит се изразяват в ладивидно завиване краищата на листата и появата на малки ръждиви петна. При липсата на калий клетките растат неравномерно, откъдето се получава сбръчкване на листата. При листата на картофите се появяват характерните бронзови плаки. Много често липсата на калий се проявява в култивирането на по-взискателните за този елемент растения, като картофи, моркови, зеле, силажни култури и многогодишни треви. Зърненожитните растения са по-малко чуствителни към липсата на калий. Но при остър недостиг на калий те се развиват туфесто със скъсани междувъзлия, а по-ниско разположените листа избледняват, дори и с достатъчно влага в почвата.

Вижте още:

Биологична фиксация на азота

Всеки химичен елемент има своето място в живота и развитието на растенията

Биотор от червен калифорнийски червей