„Земеделски практики в полза на климата и околната среда" e темата на конференцията, с която започва юбилейното 30-то издание на специализираното изложение „Селското стопанство и всичко за него“ в Добрич на 31 август. Организатори са Европа Директно Добрич и групата за НОУ-ТИЛ България със съдействието на "Добрички панаир" АД. 

Фермер: Няма министър на земеделието, който да е защитил адекватно интересите на земеделската общност

Какво да очакват земеделците от Плана за възстановяване и механизма за възстановяване и устойчивост, какво е заложено във „Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход в селското стопанство“ и какво представлява „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“) – отговори на тези и други въпроси се очакват от зам.-министъра на земеделието Георги Събев, който ще постави началото на конференцията. През целия ден земеделски стопани, учени, агрономи, студенти, бъдещи фермери ще имат възможност да се запознаят с редица теми, които ги вълнуват. 

Една от тях е кои са основите на биодинамичното земеделие, какво представлява и как да се направи преход към него. По време на форума ще се постави акцент върху ползите от полезащитните горски пояси, характерни за Добруджа и влиянието им върху почвеното плодородие и добивите от основните полски култури. 

Специален гост на конференцията е Карл Ван Ройен от Южна Африка, който ще разкрие тайните на качествения компост – видове и начини на правене. В програмата на форума ще се засегне мястото и ролята на жените предприемачи в сектора на агрохраните по програма EWA на EIT Food в България.

Земеделските стопани е намерят отговор на въпроса как да дигитализират зърнобазите си и как тази стъпка ще ги приближи към по-устойчиво земеделско производство. В отделна лекция те ще научат кои са иновациите в Зелената сделка и какви са изискванията по нея. 

По време на форума ще бъде осъществена видео връзка с гост-лектори от САЩ. Ръсел Хедрик и Дуейн Бек ще споделят своите познания и опит в областта на No-Till – как правилно да се направи преход към безоранна технология, как се решават проблемите с вредителите и болестите и какви са възможностите на биотехнологиите за подобряване на почвената структура и биологичната активност.