Стела Кириакидес, комисар по здравеопазване и безопасност на храните, ще бъде домакин на форум на високо ниво „От фермата до трапезата“ на 31 януари. Той ще се обърне към представителите на държавите членки във връзка с подготовката на Плана за действие, предвиден за месец май.

Един трилион евро бюджет за „зелената сделка”

Както е очертано в Европейската зелена сделка, целта на стратегията е да се развие визия за подобряване на устойчивостта на хранителните системи на ЕС и на световно ниво - икономическа, екологична и социална - по веригата на предлагането на храни (селско стопанство, преработка на храни и консумация). 

Публичната консултация ще започне през февруари и ще продължи около 6 седмици. Очаква се Механизмът за научни съвети също да представи становище по Стратегията през февруари на съвместна конференция със заинтересованите страни.

„От фермата до трапезата“ в рамките на отдел „Здравеопазване и безопасност на храните“ е в режим на изслушване за нови идеи и предложения, приканващи ключови играчи и заинтересовани страни да допринесат за формулирането на политиката.

На 15 януари евродепутатите приеха първата си позиция по новата водеща политика на Комисията в областта на околната среда - Европейската Зелена сделка. Една от целите е да се намалят наполовина хранителните отпадъци до 2030 г.

Матюс: Селското стопанство в европейската Зелена сделка

"Зелените" предложиха постепенно да се премахнат синтетичните пестициди до 15 години, като се намали употребата им с 50% до 2025 г., докато депутатите от Европейската народна партия настояха, че всички цели за намаляване на пестицидите трябва да бъдат подложени на подходящи оценки на въздействието. И двете позиции в крайна сметка бяха отхвърлени от пленарното заседание.

Количеството хранителни отпадъци на всеки гражданин от ЕС (от селскостопанска продукция до крайно потребление на домакинствата) се изчислява на 173 килограма всяка година, което се равнява на 170 милиона тона емисии на CO2.

През пролетта се очаква и законодателно предложение на Комисията, свързано с кръговата икономика, което включва намаляване и третиране на хранителните отпадъци.