Как промените в Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС) ще се отразят на сектора? Как ще се финансират земеделските стопани до края на настоящия програмен период на ЕС (2027 г.)? Как цифровите технологии променят земеделието?

Това са част от темите, които ще бъдат дискутирани на форума „Фермата: Агроиновации и тенденции“, който ще се проведе на 24 февруари в Конгресен център на Международен панаир Пловдив, зала „Пловдив“.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

Форумът се организира от сп. Enterprise и е част от съпътстващата програма на Международното земеделско изложение Агра 2023, организирано от Международен панаир Пловдив и АГРОТЕХ - Асоциация на производителите и вносителите на агротехника и технологии в България и традиционно се провежда под егидата на Министерството на земеделието.

Водещи експерти ще дискутират стратегическия план на България за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., регулаторната рамка за въглерода и влиянието ѝ в сектора на селското стопанство, както и иновациите в агросектора и потенциала им да намерят решение на два основни проблема – климатичните промени и увеличеното търсене на храни.

Сред лекторите на форума са членът на Европейския парламент (ЕП) Атидже Алиева-Вели и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, която има и дългогодишен опит на различни позиции в Държавен фонд „Земеделие“, както и Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации и бивш зам.-министър на земеделието.

Акценти от форума:

- Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 - 2027 г.
- Регулаторна рамка на ЕС за сертифициране на поглъщането на въглерод – какво предстои за подкрепа на улавянето на въглерод в почвите и за разширяване на този екологосъобразен бизнес модел;
-Какъв е потенциалът за коренни промени в технологичните процеси на фермите и производството на храни;
-Как иновациите подкрепят намаляването на употребата на химикали в селското стопанство;
- Земеделие и технологии -  първият Европейски цифров иновационен хъб „АgroHub.bg” с фокус агросектора;
ОСП 2023-2027: „Национален план по Механизма за възстановяване и устойчивост;
- Директни плащания 2023г., новости в изискванията и санкции.


Още детайли за събитието, лекторите и програмата можете да видите на сайта на форума: https://www.forumfermata.enterprise.bg
За регистрация: https://www.forumfermata.enterprise.bg

Стратегически партньор: Национална асоциация на зърнопроизводителите
Медийни партньори: Agrigate Media, Agri.BG, Tractor.BG, Agropazar.BG, Bager.BG

 

За допълнителна информация и медийни запитвания:
Надя Гогова                           Вероника Николова    
списание ENTERPRISE                 IMG PR and Communication        
моб.: +359 894 426 239                моб.: +359 887 115 666        
e-mail: [email protected]           e-mail: [email protected]