От три месеца съм в трактора. Миналата седмица приключих с фуражите, отслабнах с 8 кг за месец и половина, споделя овцевъдът Кадир Осман за Агри.БГ.

И на вас ли ви отрязаха главите" по подмярка 4.1.2?

Този филм той го играе вече 20 години, тъй като от тогава се занимава с отглеждането на овце. Но тъй като бройките са вече 500 от породите Асаф и Аваси, а работна ръка няма, е принуден да се справя сам. Ролите в семейното стопанство са разпределени само между него, родителите и съпругата Айше.

„Трудна работа при нас, нямаме работници. През деня кося люцерна, сено. Цяла нощ ги събирам, за да не падат листата на люцерната – от 9 вечерта до 6 сутринта. На другия ден прибирам балите, защото ще ги откраднат от полето. Следобяд спя по 2-3 часа и на другата вечер пак тръгвам по същата процедура. Вече станаха 15 дена, нямам думи“, казва 34-годишният животновъд.

Друго, което му тежи и се чувства безпомощен, е куцотията при овцете. 

„Сега пробвам с едни ваксини, дано има ефект. Ветеринарят каза, че не е копитен гнилец. То не е само при мен, много други колеги имат същия проблем. На година давам по 3-4 хиляди лева за лекарства. Не са малко животни в стадото – 80-100 бройки са, които куцат, и какво правим“, пита реторично Кадир.

Зад гърба си има спечелен проект по подмярка 4.1 от преди пет години, с който си купува трактор и инвентар. И доилна зала е изградил с държавна помощ. След това кандидатства с още два проекта, но са отхвърлени.

„По миналогодишния целеви прием за животновъди по подмярка 4.1 участвах с проект за машини. Преди месец получих писмо, че съм орязан с 12 точки. Пуснах възражение, отговор все още няма. Разбрах, че са увеличили бюджета с още 6 млн. лв., дано се намерят пари и за моя проект. Сега пак тече прием по подмярка 4.1, вече не знам какво да правя. Да кандидатствам ли пак, то вече стана банално“, чуди се стопанинът. 

Надеждата му е в реализацията на агнетата и млечните продукти, които прави само от собствена суровина. Не може да се оплаче от клиенти, защото вярва, че хубавата стока се продава лесно.

„Специално за реализацията на агнетата сред колегите тук аз първи започвам да продавам заради млякото, защото доя животните още през февруари. По-високата цена – около 7 лв./кг живо тегло, не успях да я хвана, но 5,80 лв./кг пак беше добре. Като цяло тази година имаше хубава цена, така трябва да е по принцип“, категоричен е Кадир.