Тerra Madre Salone del Gusto е най-важното международно събитие, посветено на храната. Salone del Gusto привлича най-вече микропредприятия и фермери, произвеждащи висококачествени и чисти хранителни продукти. Тази година дванадесетото издание на Terra Madre Salone del Gusto ще се проведе в Торино на 20-24 септември 2018 г. и ще се фокусира върху Food for Change. Темата на изданието вдъхнови и български фермери, които също ще се включат.

 

Маркираме с Калинка биопродуктите

 

Сдружение „Хора и традиции” ще представи брежанския кестен и био продукти от региона на световното изложение. Заедно с брежански кестени в мед от билки, сдружениео ще се представи и със сладко от боровинки, къпини и малини. Всички продукти ще се презентират на общ български щанд наравно с прочутите куртовоконарски чушки и домати, синьо сирене, млечни продукти, нафпавок от Горно Драглище на Дешка Кротева, еленски бут и други.
 
Събитието се организира от Slow Food. Очакванията са изданието да събере на едно място 7000 делегати и 900 изложители от 143 държави.
 
снимка: © Andrea Guermani – Gentile concessione Lavazza
 
През 1996 Slow Food организира за първи път Salone del Gusto в Торино, за да подпомага малките производители на качествена храна, подложени на тежко изпитание от глобалния пазар. През 2018 г. целта е те да се превърнат в главните герои на производствения процес и потребителите.
 
Заедно с това Salone del Gusto е и една от най-важните платформи, в които Европейската комисия (ЕК) взема участие. В рамките на изложението ще присъстват експерти от Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" и "Безопасност на храните". Темата на щанда им ще бъде "От фермата до вилицата - устойчива храна за здравословен начин на живот".