Подпомагане от 1 млн. лева отпуска Държавен фонд „Земеделие” за борба с доматения миниращ молец през 2016 г. Средствата са по Схемата за държавна помощ за компенсиране разходи, свързани с изпълнение на мерки по Националнатата програма от мерки за контрол на Доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera).
 
От 11 април до 30 септември 2016 г. се открива процедура за прием на заявления по схемата. Решението беше взето на последното заседание на Управителния съвет на ДФЗ. Документите ще се приемат в областните дирекции на Фонд „Земеделие”.
 
Със средствата ще се компенсират разходите на зеленчукопроизводителите за закупуване на продукти за растителна защита срещу доматения миниращ молец.  Одобрените кандидати по схемата трябва да представят отчетни документи до 21 октомври. Срокът за сключване на договорите и за изплащане на помощта е 30 ноември 2016 г.
 
Размерът на подпомагане за един земеделски стопанин ще бъде определен от УС на ДФЗ след приключването на приема на заявления и администрирането на допустимата площ. Допълнителна информация може да бъде получена от сайта www.dfz.bg, раздел „Държавни помощи”.