През последните пет години е постигнато увеличение от над 42% на доходите в селското стопанство, а в отделните структури ръстът на средната работна заплата е надхвърлил 50%. Това сочат данните за периода 2016-2021 г., обявени на ХХ Редовен конгрес на Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ).

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Въпреки това обаче заплащането на трудещите се в сектора все още е ниско. Вие заслужавате много повече за труда си”, подчерта досегашният дългогодишен председател на федерацията Светла Василева. Тя обяви, че се оттегля от ръководния пост, но ще продължи да помага на организацията. 

На 5 април се навършиха 32 години от учредяването на земеделския синдикат, а делегатите на конгреса избраха със 104 гласа “за” за председател на ФНСЗ през следващите 5 години Валентина Васильонова. От 2007 г. досега тя бе зам.-председател на федерацията. Завършила е инженерство във ВХТИ-София, а десет години по-късно и Европейска публична администрация в СУ “Климент Охридски”. Работи в системата на КНСБ от 2001 година.

На конгреса присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, Кристиян Брагасон, генерален секретар на Европейската федерация на синдикатите от земеделие, храни и туризъм – EFFAT, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, председателят на комисията по земеделие в НС Пламен Абровски и редица представители на работодателските и научни организации, държавни служители и експерти в земеделието.

В своите програмни документи за следващия мандат ФНСЗ си поставя цели до 2027 г. да се достигне увеличение на доходите на работещите в отрасъла с 48%, да се намали сивата икономика, като се увеличи заетостта в сектора с 15% и се създадат нови „зелени“, сигурни и качествени работни места.

„Зелената и дигиталната трансформация на икономиката е неотменим и ускорен процес, в който посоката на развитие на синдикализма е непредвидима. България трябва да привлича силни иновативни зелени и дигитални инвестиции, които да дадат качествени работни места с висока добавена стойност”, заяви Пламен Димитров.

По думите му бъдещата Директива за адекватни и справедливи минимални работни заплати (МРЗ), която предстои да бъде одобрена до няколко седмици, е от ключово значение. Тя предвижда 70% покритие на колективното договаряне. „Именно то гарантира справедливостта. Усещането за по-голяма справедливост стабилизира демокрацията”, заключи Димитров. 

Той наблегна на необходимостта от консолидация на синдикалните федерации в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Обединението ще направи структурите още по-силни в отстояването на техните искания и защитата на правата и доходите на работниците.