Сатнет ЕООД - лидер на пазара в сегмент малогабаритни, компактни и среден клас нови и употребявани трактори, празнува своята 20-годишнина през 2019 г. Компанията е една от фирмите с най-дългогодишен опит в областта на земеделската техника в България, доказала своя професионализъм и качество. Запознайте се с историята на Сатнет.

Димитър Вангелов, управител на компанията:

Сатнет за мен означава олицетворение на моето семейство и на труда, който цялото ми семейство е вложил през всичките тези години. Като начало фирмата ни е семейна. Цялото семейство е ангажирано в бизнеса, като всеки си има собствените задачи. 

Като семейна фирма ние сме си разпределили ролите в дейностите, които изпълняваме във фирмата. Баща ми е инженер. Той е изключително опитен и управлява сервиза. Майка ми се грижи за финансите, естествено трябва да имаме доверен човек там. Жена ми се грижи за администрацията, а аз управлявам. 

Започнахме през 1999 г. когато първата ни дейност беше внос и продажба на резервни части за руския трактор МТЗ, нашия БОЛГАР и в по-малък процент за ЮМЗ и другите руските трактори, които не са толкова разпространени в България.

С времето пазарът се развива, а с него и предпочитанията и нуждите на родните производители.

“Този бизнес го правихме доста години докато започнаха да намаляват руските трактори на нашия пазар. Започна да се модернизира техниката. Земеделците станаха все по-взискателни, което в последствие ни накара да започнем да търсим други решения. Внасяхме различен инвентар от различни краища на света, като всичко подбирахме много внимателно, за да можем да предложим на нашия земеделец нещо, което е действително качествено, съобразено с изискванията за по-ниски цени, каквито стандарти бяха поставили руските трактори в предходните години.

В края на 90-те години имаше недостиг на резервни части на нашия пазар, имаше липсва на специалисти, които разбират този бизнес. В същото време заводът за трактори в Карлово започна да се разпада. Имаше много добре обучени кадри, които си търсеха работа и ние видяхме в това някакъв бизнес. Затова и започнахме да се занимаваме с внос и продажба на резервни части за руските трактори”, добави собственикът на компанията.

Вангел Вангелов:

Когато създадохме фирмата първата ми работа беше след фалита на тракторния завод, да взема най-добрите кадри, които бяха там. Всички те ми бяха приятели и дойдоха да работят при нас. Мога да се похваля с това, че най-големият капитал на фирмата, са хората, които работят при нас - механици, монтьори, ел. техници и т.н. 

Вангел Вангелов: Откакто сме почнали работа - от 20 години, нямаме трактор, който да престоява. Това е благодарение на хората, които работят тук при нас. 

След 2000 година обаче пазарът и потребностите на фермерите отново се променят. А с тях и Сатнет, с цел да доста най-правилните решения.

Димитър Вангелов:
През онези години ние трябваше да намерим продукт, който да удовлетвори малкия земеделец - хората, които имаха наследствени няколко декара. Тези, които тепърва искаха да започнат да се занимават със земеделие и да не обработват земите си ръчно. След дълго проучване, достигнахме до извода, че единственият удачен вариант е японският трактор, който е запазен, на малко мото часове и на изключително ниска цена. Пробвахме и нещата се случиха. Имаше изключително голям интерес още от самото начало. Като в пика на нашия бизнес с употребяваните трактори от Япония, сме достигали количества от 1200 трактора продажба на година. Според мен допринесохме изключително за развитието на бизнеса на малките земеделци в България. 

Ние бяхме една от първите фирми, които внесоха японски трактори в България и от 1999 г. сме лидер на пазара на употребявани на японски трактори, както в България, така и в съседните държави - Румъния, Гърция, Сърбия, Молдова.

През 2012 г. решихме да започнем внос на нови трактори, да станем представител на някоя марка. Опциите бяха доста по това време и ние решихме да започнем да внасяме и да представляваме марката LS в България. Избрахме я поради няколко причини. На първо място производството на трактори в компактният сегмент - сегментът, който ние разбираме и в който дълги години сме продавали.

Прикачният инвентар го развиваме от края на 90-те, началото на 2001 г. Първоначално той беше съобразен с тракторите, които внасяхме - т.е употребяваните японски трактори. Инвентарът беше основно за трактори от 10 до 30 к.с. В последствие, когато започнахме да внасяме LS, разширихме гамата инвентар за трактори с мощност до 100 к.с. Като през годините винаги сме се старали да отбираме качествения инвентар по критериите, които ние разбираме, с нашия професионален опит и също така този инвентар да е подходящ за нашите земеделци и клиенти. 

От 2015 г. започнахме да развиваме наш бранд инвентари - AGRILIA, който всъщност представлява техника, която е произведена от самите производители, специално за нас. Тя е съобразена с нашите изисквания. Не са стандартни продукти, които се предлагат на всички търговци, а специфично те са направени за нас - така, както ние сме ги изискали. Тези наши изисквания отново са съобразени с нашия професионален опит и за нужди, които ние сме преценили, че съществуват на нашия пазар. 

Днес във фирмата ни работят над 30 човека, като 8 са администрация, останалите са сервизни работници, монтьори. Дълги години работихме основно с крайни клиенти, директно от базата ни в Карлово. В последните 7-8 години започнахме да изграждаме нашата дилърска мрежа. Вече имаме дилъри и собствени бази в доста части на страната, почти във всички основни региони на страната.

През всички тези години усърдна работа, Сатнет изгражда доверие в своите клиенти, най-вече благодарение на качествения сервиз и на добрите машини, които предлага.

Димитър Вангелов:
Стремежът ни винаги е бил да поддържаме качествен сервиз. Може би един от най-качествените от България, тъй като ние ремонтираме повечето от тези трактори, които внасяме, а това са големи количества, и нашите монтьори са изключително опитни. 


Машините се чупят по време на кампания, когато имаш добър сервиз и можеш да реагираш бързо, клиентът остава доволен и тогава си проличава колко добре е стъпила фирмата на ринга. За да може да се справя с тези проблеми, когато е под стрес и когато действително има проблем. И най-здравата машина може някога да се счупи. А когато си продал хиляди трактори през годините, ти оставаш длъжен на тези хора до края, за да можеш да ги спасяваш когато има нужда.

Освен на добрия сервиз, Сатнет разчита особено и на мобилните групи, с които разполага.

Вангел Вангелов:
Мобилните групи са изключително важни, тъй като особено в период на кампания, когато се случи нещо, с което трактористите или производителите не могат да се справят, те се обаждат, а ние сме длъжни да реагираме навреме. Това естествено спестява на тях изключително много, тъй като в период на кампания времето не чака. Имали сме случаи, в които както се казва посред нощ хората ни стоят на полето, докато не оправят аварията и се прибират чак сутринта.

Освен сервизът и мобилните групи, администрацията е другото ключово звено в компанията.

Цеца Вангелова:
Клиентите са от изключителна важно за нас, независимо от големината на тяхното стопанство. Ние се стараем да отговорим точно, адекватно и бързо на всяко тяхно запитване. Да покрием всички техни нужди в срок, за да може те да разчитат на нас. За нас всеки един клиент е важен и го приемаме като част от нашето семейство.

Димитър Вангелов:
През 20-годишната ни история фирмата ни расте с всяка изминала година. Продали сме хиляди трактори, много повече прикачен инвентар за тях. Имаме много доволни клиенти и се надявам за в бъдеще да успяваме все така да предлагаме качество на достъпни цени на пазара. И нашите клиенти да се гордеят с техниката, която са закупили.

20 години след като сме започнали този бизнес, ние продължаваме да внасяме употребявани трактори от Япония и да сме лидери на пазара в България с тази техника; специализиран инвентар за нашите трактори и за обработките, които нашите трактори извършват. Продължаваме да внасяме и поддържаме нашата марката LS.

Димитър Вангелов: Фокусът ни за в бъдеще остава добрият сервиз, добре подбраната техника, която предлагаме на нашия пазар и конкурентната цена.

Като фирмата ни надявам се ще продължи да работи по този начин, като семейна фирма, където се обръща внимание на всеки клиент индивидуално.

Свържете се с фирма Сатнет на телефон 0888 44 44 99 или в интернет на www.lstractor.bg