Агро-фирма осъди ДФЗ по Закона за отговорността на държавата и общините. Държавен фонд "Земеделие" трябва да плати 6 305 809 лв. на новозагорската фирма "Агро фриго", от които 717 000 лв. са обезщетения и лихви, заради неправомерно отказана субсидия по САПАРД, пише днес в-к "Сега". Това е окончателното решение на 3-членен състав на Върховния административен съд (ВАС).

 

Фирмата е осъдила фонда по Закона за отговорността на държавата и общините, според който те отговарят за вредите, причинени от техни органи и длъжностни лица. "Агрофриго" кандидатства за субсидия по мярка "Пазари на едро" на САПАРД през 2006 г. за пазар на селскостопанските производители на плодове, зеленчуци, риба и цветя в Нова Загора.

 

През август 2006 г. от фонда, който в този момент се оглавява от Асен Друмев, и отказват помощ с мотива, че проектът на фирмата не съответства на критериите за финансиране по мярката. "Агро фриго" обжалва и от март 2008 година вървят дела пред различни инстанции. Въпреки че решението на ВАС по случая е окончателно и не подлежи на обжалване, държавата е поискала неговото отменяне.

 

По закон влезлите в сила съдебни решения могат да се отменят, ако се открият нови доказателства от съществено значение, ако се установи, че някой е лъжесвидетелствал или е ползван фалшив документ и т.н. Така делото продължава на 14 септември. Пред "Сега" шефът на "Агро фриго" Николай Колев обяснява, че заради новите искове на държавата парите не са им платени. "Опасяваме се, че крайното решение няма да е в наша полза", допълва Колев.

 

Според Търговския регистър "Агро фриго" е собственост на "Кушер лимитед", регистрирано на Сейшелските острови, чийто пълномощник е Колев, и на неговата фирма "Гленком".