На официална церемония днес се обявяват носителите на награди от 12-ото Международно изложение-договаряне „Пчеларство Плевен 2014”. Фирмите и пчеларите, които участваха в международното изложение имаха възможност да кандидатстват за наградите на изложението - голямата награда на „Партнерс експо” ООД - плакет „Крило на успеха” за новаторство в пчеларството, както и призове за научна публикация, специализирана литература, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението.

 

Най-добрите постижения за 2013 година в областта на пчеларството бяха избрани от международно жури. Голямата награда на 12-ото международно изложение “Пчеларство Плевен 2014” за новаторство в пчеларството се връчва на Paradise Honey Ltd – Финландия, производство и търговия с пчеларски инвентар и кошери. Управителят на компанията Йохани Ваара сподели за Фермер.БГ, че през последните години производството на Paradise Honey е вече добре познато в България, включително и чрез участието на фирмата в международното изложение в Плевен. Голямата награда им беше присъдена за показаната на тазгодишното изложение линия за извличане на мед.

 

Системата е напълно автоматизирана и може да бъде обслужвана само от двама души, поясни Ваара. Капацитетът на поточната линия е от 36 до 176 рамки, а автоматизираните процеси спестяват на пчеларите физически труд. Paradise Honey работи в Русия, Украйна, България, Румъния и др. В България компанията е в партньорски отношения с пчеларска фамилия Лъчезар и Петя Иванови. Цената на системата за извличане на мед на Paradise Honey е от 38 до 50 хиляди евро. За пчеларите в България има възможности за закупуване на такава техника чрез мярка 121 и мярка 112 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

 

 

Носители на награди на XІІ международно изложение “Пчеларство Плевен 2014” – ВИЖТЕ ТУК

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!