Министърът на горското и селското стопанство на Финландия Яри Лепя (Центристка партия) заяви, че центристите предлагат страната да се откаже от соята в периода до 2025 г.

Испания се е настроила за рекордна реколта от царевица

Според министъра вносната бразилска соя, която не е сертифицирана и е свързана с изчезването на огромни горски масиви, не съответства на екологичните критерии, към които Финландия се придържа. Това съобщи агенция „Европейска правда“, като се позовава на изданието Yle.

Соята активно се използва в северната страна като фураж. По-голямата част от количествата са внос от Бразилия или САЩ.

Соята е важен източник на протеини, казва още министър Лепя. Финландската фуражна промишленост е положила огромни усилия, за да намери алтернатива на соята в местни суровини.

Финландското мляко и говеждо месо все по-често се произвеждат без използването на соя. Местно произведените зърнени култури съдържат в себе си достатъчно протеини, допълва министърът.

Според Лепя в страната е необходимо да се развива отглеждането на протеинови култури и затова площите с тях трябва да се увеличават.

Министърът допълва, че бобовите култури трябва да се отглеждат на обща площ 80 000 хектара, което представлява 4% от всички земеделски земи във Финландия.