Служебният финансов министър Валери Белчев е изразил съпричастност към проблемите на българските лозари, но споделил, че не е оптимист относно възможността за компенсиране на загубите им тази година. Това стана ясно по време на срещата му с Българска асоциация Биопродукти (БАБ) и Национално сдружение на българските лозари (НСБЛ).

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Исканата среща с министрите на финансите и земеделието бе по повод задълбочаващата се криза в лозаро-винарския сектор в България. Лозарите алармират, че изкупната цена на гроздето намалява, а производствените разходи се увеличават, което по думите им „обрича този стратегически сектор на икономиката на дълбока криза, водеща до съкращаване на персонал и закриване на фирми”.

Пред двамата министри асоциациите са настоявали за компенсаторни механизми за лозарството и конкретни ангажименти от страна на държавните институции, които биха върнали сектора на мястото му като стратегически поминък, създаващ добавена стойност и много работни места.  

Над 200 000 души зависят от сектор „Лозарство”, а 25 000 са пряко заетите, припомнят браншовиците.  

Те настояват и за промяна в Закона за виното. От своя страна, земеделският министър Бозуков и зам.-министър Явор Гечев са запознали двете асоциации със Стратегическия план за развитие на лозарството в България, както и че по Ковид мярката лозарите ще получат по 17 лв./дка за 2021 г.