Искането на някои земеделски производители, синдикалисти и работодателски организации за намаляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) за някои основни храни и други стоки от първа необходимост бяха отхвърлени днес като неефективни.

Сектор Храни поиска по-нисък ДДС и силен глас в ЕС

Намаляването на ДДС няма да промени цената за крайния потребител, каза министърът на финансите Владислав Горанов на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в Министерския съвет, цитиран от БТА.

Неговият коментар беше по повод на предложения проект на закон, който предвижда по-ниска данъчна ставка за определени храни, като месо, мляко и яйца, от 20% на 5%. Министър Горанов определи поставените цели като невъзможни за постигане.

Той даде за пример Гърция, където след намаляването на ДДС цените са се запазили. Според него по-ниската данъчна ставка ще увеличи преките данъци. Опитът да се преструктурира системата ще доведе до стрес в икономиката и ще повлияе върху държавната хазна, допълни Владислав Горанов.

През октомври миналата година браншовите организации в сектор „Храни и напитки“ за пореден път се обявиха за въвеждане на диференцирани ставки по ДДС за храните.

Според работодателите подобна мярка ще има положително въздействие и върху производителите, и върху потребителите, и върху държавния бюджет, тъй като работи практически срещу високото ниво на сива икономика в сектора.