Делът на разходите за селско стопанство в европейския бюджет трябва да продължи да намалява и в бъдеще, за да има средства за новите политики на ЕС. Това заяви днес еврокомисар Януш Левандовски, отговарящ за бюджета на ЕС, пред Агенция Франс Прес.

„С цел да осигурим по-добро финансиране в областта на имиграцията, изследователската и развойната дейност, енергийните мрежи, енергийната сигурност и климатичните промени, имаме нужда от промени в разпределенията, заложени в европейския бюджет”, посочи Левандовски в рамките на пленарната сесия на ЕП в Страсбург, като уточни, че тенденцията за свиване на бюджета на Общата селскостопанска политика от последните години трябва да продължи.

„През 70-те години на 20 век селското стопанство заемаше 80% от бюджета на ЕС, през 80-те години - 60%, а днес – около 40%. В бъдеще този дял може да се понижи, за да намерим средства за новите си нужди”, заяви Левандовски и уточни, че Европа може да направи икономии в тази област, без да навреди на селското стопанство.