Все повече земеделци искат по съдебен път субсидиите, които са им удържани по механизма за финансова дисциплина, научи Агри.БГ. Излишно е обаче наемането и плащането на адвокат за това безсмислено занимание, съветват експерти.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Нека припомним на какъв принцип работи този механизъм, който се прилага у нас от 2016 г. насам. При него всички суми по схемите на директни плащания се намаляват с определен процент, ако субсидията надвишава левовата равностойност от 2 000 евро за конкретна кампания.

Този процент варира в рамките средно на 1,5%. Например за Кампания 2020 ЕК определи ставка на корекция от 2,9%, а за Кампания 2019 – 1,43%. 

Сумите се събират във Фонд за управление на кризи към ЕК и наесен неусвоената част се изплаща на земеделските стопани. Последно на 4 септември 2021 г. ДФЗ възстанови на земеделските стопани над 19,2 млн. лв. Тоест удържаните пари така или иначе на края на кампанията за директни плащания се връщат на земеделците.

Междувременно стана ясно, че от догодина този инструмент в новата ОСП вече ще е на разположение на държавите членки, които ще могат да го управляват самостоятелно. Една от идеите на Министерството на земеделието е със средствата от този фонд да се покриват катастрофични събития, като наводнения, градушки, суша. 

Идеята е така стопаните да могат да получат директна подкрепа, без да е необходимо да се изпраща нотификация към ЕК. За целта обаче Министерството предлага до 3% от заявленията на стопаните за директни плащания да се отделят в такъв нов инструмент за директна помощ.

На въпрос на журналисти на изложението Агра 2022 в Пловдив дали това наистина ще се случи, земеделският зам.-министър Иван Христанов не пожела да даде категоричен отговор.