Не е добре да се променя Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) набързо. Тъй като това води почти до хаос. Това коментира финансовият консултант Стефан Асенов пред Bloomberg.
 
 
„Ако приемем, че е трябвало да има промяна и това е правилната посока, въпросът е точно как беше извършена тази промяна. Не е добре да се променя толкова важен закон „на коляно“ и набързо“.
 
Асенов подчерта, че законите, свързани със собствеността на земеделските земи и ползването са променяни над 100 пъти.
 
Много е важно хората, които имат за цел да внесат промени в закона, да подберат необходимите експерти с практически и емпиричен опит в материята и да се остави достатъчно време за обсъждане с браншовите организации със заинтересованите лица – това са собствениците и земеделците, които обработват земята, каза той и допълни:
 
„Най-големият проблем е, че никой не е взел предвид спецификите в земеделието – кога започва, кога свършва стопанската година, кога и как се кандидатства за директните субсидии на площ, какви са начините и изискванията, за да се кандидатства по една от мерките, каквато е агроекологията“.
 
Стефан Асенов коментира срока от 1 месец, в който фермерите, които обработват земя под наем с договори над 1 година, трябваше да ги предоставят отново в областните земеделски служби с нотариална заверка както на подписите, така и на съдържанието.
 
„С този много кратък срок от 1 месец, в който трябваше да реагират и собственици, и земеделски производители се подложиха на риск 1-1,3 млрд. лв. земеделски субсидии, които трябваше да се изплатят тази година“.