Окончателните оперативни данни на Министерството на земеделието за 2021 г. сочат увеличение на реколтираните площи с почти всички основни зърнени култури спрямо предходната година и цялостен ръст в производството.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

При есенниците се отчита най-сериозено повишаване на реколтираните площи с тритикале - 29,2%. Следват тези с ръж, а при маслодайната рапица увеличението е с 16,2%. С по-малък процент (2,4%) са се увеличили реколтираните площи с пшеница през изминалата година. 

„В съчетание с получените съществено по-високи средни добиви от декар, вследствие на благоприятните климатични условия през стопанската година, това води до значителен ръст на производството на годишна база”, констатират от министерството. 

През 2021 г. се е повишило производството на всички основни пролетни и есенни култури у нас.

Най-сериозно увеличение има в добитите количества тритикале – 62,8%. Производството на пшеница от окончателните данни е с 54,8% повече от това през 2020 г. и възлиза на 7 159 748 тона. При ечемика (вкл. пролетен) се отчита спад в реколтираните площи с 5,4%. Той обаче не е повлиял на производството, е видно от анализа на ведомството. Ожънатото количество от културата е с 24,8% повече на годишна база, а средният добив е скочил с 31,8% .

Според последните оперативни данни, прибраните количества маслодаен слънчоглед и царевица за зърно от реколта `2021 г. са съответно с 21,5% и 16,6% повече спрямо предходната година, основно в резултат от повишение на средните добиви. При слънчогледа се наблюдава и леко нарастване на реколтираните площи.