В неделя, 14 юли, е финалът на Европейското първенство по футбол, а днес, 8 юли, след две продължения, дойде краят на мача по заявяване на директните плащания за Кампания 2024. Кой – спечелил, кой – загубил, свирено е, както се казва.

Екосхемите – трудност, задължение или мъчение?

Простете футболната реторика в настоящата статия, но освен актуална, тя онагледява процеса, в който адреналинът е като на първенство. Едни се състезаваха с  нови правила, бъгнати системи, неясни отговори или липса на такива, други не можеха да се справят сами, а със сигурност има и такива, които уверено преминаха тазгодишното заявяване на директните плащания.

За съжаление, те не са мнозинство, според резултатите от тематичната анкета на Агри.БГ.

85% от фермерите заявяват, че са срещнали трудности при кандидатстването по Кампания 2024 за директни плащания.

36% от участниците (най-голям дял) споделят, че им се е наложило да ползват помощ от колеги, консултанти или от експертите в НССЗ. Една четвърт от фермерите отбелязва като проблем това, че публикуването на наръчника и важни нормативни актове се забави. Почти същия е делът на бенефициентите, които в хода на кампанията са разчитали на разяснения от държавната администрация, защото се затрудняват.

Едва 7% не са срещали трудности, понеже имат опит в работата с документи и са се ориентирали добре в движение, а други 2% - защото са разчитали на своевременна информация от медиите.

1% от анкетираните 392-ма земеделски стопани са на мнение, че информационната кампания на министерството е внесла яснота. Това показва, че фермерите изобщо не чувстват държавната администрация като съотборник в спечелването на стотиците милиони евро по директните плащания – напротив.

От друга страна, за държавата турнирът отново трябваше да се изиграе от служебно правителство. В агроадминистрацията течеше паралелен процес на проверки и плащания, изоставащи от Индикативния график, по Кампания 2023 и дейностите, свързани с измененията в Стратегическия план и Кампания 2024. Може би системата се претовари и това рефлектира върху фермерите.

Наръчникът за директни плащания 2024 излезе след информационните срещи, на които някои неща се казваха полукатегорично, защото още не бяха нормативно официализирани. На фона на това „новата надежда” – СЕУ, която трябваше да е голмайстор и да улесни процеса, се оказа с нов софтуер в средата на кампанията, което затрудни очертаването и подаването на заявления електронно. Всъщност още в началото от Земеделското министерство препоръчаха на земеделците да не кандидатстват чрез СЕУ, защото… Парадоксално, но факт.

Обобщението е, че тази година проблемите отново взеха превес (по данните от анкетата с резултат 9:1), но по-важен е изводът, а той е, че е нужна повече ефикасна информация и комуникация.

Даваме пример. На последната биоконференция в Пловдив Агри.БГ разговаря с редица фермери, които споделиха, че се губят в информационния поток, защото им липсва директна връзка по въпросите, които ги засягат. Ето предложенията им, които могат да бъдат взети предвид за едни по-спокойни бъдещи кампании:

Толкова ли е трудно всяко постфактум изменение или нова ситуация да се пускат като системно съобщени по имейл до всички бенефициенти, както отдавна се прави в частния сектор? Защо не се вградят такива известия директно в СЕУ и да излизат, когато бенефициентът оперира със системата? Възможно ли е да имаме телефонна линия за въпроси по време на кампанията, която наистина работи?

 

Завършваме с надеждата, че в следващото първенство проблемите ще са губещите, а фермери и администрация ще играят в синхрон, в един отбор, както е логично да бъде.