Еврокомисарите по цифровата икономика и общество Мария Габриел и по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган връчиха сертификат за вписването на „Странджански манов мед“ в регистъра на Защитените наименования за произход (ЗНП). 
 
 
Това стана по време на церемония в Европейската комисия в Брюксел днес. Официалният документ бе връчен на Манол Тодоров от сдружението, подало заявлението за регистрация. Двамата еврокомисари поздравиха българските пчелари и им пожелаха да развиват производството си като се възползват от регистрацията на пчелния продукт, съобщиха от Комисията, цитирани от българското агроминистерство. 
 
По време на церемонията Елка Божилова, началник отдел „Схеми за качество“ в Дирекция „Политики по агрохранителната верига“ към МЗХГ изказа благодарност към ЕК и двамата еврокомисари за подкрепата в процеса на кандидатстване. Тя подчерта, че от регистрацията ще се възползват пчеларите в Странджа за развитието на успешен и печеливш бизнес.
 
„Странджанският манов мед“ е осмият български продукт, включен от Европейската комисия в регистрите на Защитени наименования за произход (ЗНП), Защитено географско указание (ЗГУ) и Храни с традиционно специфичен характер (ХТСХ).
 
 
Страната ни бележи първите си успехи в прилагането на европейските схеми за качество за земеделски продукти и храни след 2010 г. с вписването в европейските регистри на две Защитени географски указания – „Горнооряховски суджук” – в края на 2011 г. и „Българско розово масло”  през 2014 г. В периода 2014 г. – 2017 г. са вписани и пет храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, “Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.