Еврокомисарят по земеделието Фил Хоган ще представи в началото на юни в София финансовите инструменти за развитие на аграрния сектор и селските райони.
 
 
Темата ще бъдат във фокуса на международна конференция на високо равнище, която ще се проведе в София на 5 и 6 юни 2018 г. в София след неформалната среща на министрите на земеделието на страните-членки на ЕС, насрочена от 3 до 5 юни 2018 г. Това съобщи Представителството на ЕК в България.
 
Четвъртата годишна конференция на ЕС за финансовите инструменти по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) е организирана от ГД „Земеделие“ на Европейската комисия с подкрепата на Европейската инвестиционна банка.
 
Сред участниците във форума ще бъдат Пека Песонен, генерален секретар на най-голямата фермерска организация в ЕС Копа-Коджека, Венцислав Върбанов, председател на управителния съвет (УС) на Асоциация на земеделските производители в България, Мариела Йорданова, член на УС на Национална асоциация на зърнопроизводителите в България. 
 
По време на конференцията ще бъдат представени примери за създаването и приложението на финансови инструменти в земеделието и развитието на селските райони с подкрепата на ЕЗФРСР в периода 2014-2020 г. Ще бъде споделен и опитът на банковия сектор, както и на Европейската инвестиционна банка при прилагането на финансовите инструменти на място.
 
 
Ето и някои от основните теми от програмата на конференцията:
 
- Новото предложение на Комисията за подкрепа на земеделието и селските райони чрез ОСП и финансови инструменти.
 
- Възможностите, предоставени от финансовите инструменти на ЕЗФРСР за страните-членки на ЕС и регионите след регламент Омнибус и ЕФСИ 2.0.
 
- Начини, по които страните-членки на ЕС и регионите досега са имали възможности да използват финансовите инструменти на ЕЗФРСР за развитие на земеделието и селските райони.
 
- Влияние и резултати от финансови инструменти на ЕЗФРСР за развитието на селското стопанство и производството на храни.
 
Предишните годишни конференции за финансовите инструменти на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) се състояха в Дъблин (2015), Брюксел (2016) и Париж (2017), като допълващи събития имаше във Виена (2015), Рига (2015), Мадрид (2016), Рим (2016), Варшава (2016) и Талин (2017).