Фонд на фондовете сключи договор с Първа инвестиционна банка (Fibank) за управлението на финансов инструмент „Финансиране в селските райони“, съобщиха от Министерството на земеделието, където се състоя самото подписване.

Преговори за земеделието 

Средствата по инструмента са осигурени от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР) и са в размер на 38 млн. лв. Очаква се към публичния ресурс избраната от Фонда на фондовете финансова институция да добави още толкова частен капитал, с което общата сума на заемите да надхвърли 70 млн. лева.

Инструментът е насочен към земеделски производители и малки и средни предприятия, които развиват бизнес в селските райони. Те ще могат да се възползват от финансиране по инструмента до 31 декември 2023 г.

Кредитите ще се предоставят за земеделски и неземеделски дейности в селските райони. Инструментът ще обхване както нови самостоятелни инвестиции, така и кредити за съфинансиране на проекти, подкрепени с безвъзмездни средства със следните характеристики на финансиране:

•    нисколихвени кредити в евро или лева при облекчени условия за инвестиционни цели и за оборотни средства, които допълват инвестицията и са свързани с нея;
•    размер на кредитите за инвестиция до 2 млн. лв. Допълващо оборотно финансиране до по-високата от следните стойности: 30% от общата инвестиция към съответния краен получател или 391 166 лв. при спазване на изискванията и ограниченията за държавна помощ;
•    срок на погасяване до 10 години;
•    ниски лихви на финансирането, като върху средствата от ПРСР няма да се начислява лихва и такса управление;
•    ниско изискване за самоучастие на краен получател.

След подписването предстои структурирането на продукта по инструмент „Финансиране в селските райони“ от страна на Първа инвестиционна банка и старт на активното му предлагане към крайни получатели.