Застудяването в края на тази седмица се е отразило добре на есенните посеви, като е прекратило нетипичната за януари вегетация. Преждевременното развитие при някои ранноцъфтящи овошки в част от полските райони също е било избегнато, се констатира в агрометеорологичната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

АГРОПРОГНОЗА

Но след краткотрайните зимни прояви на времето през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят отново съществена промяна. 

"В края на януари и началото на февруари се очаква затопляне, обилно снеготопене, което след наднормените януарски валежи ще повиши риска от преовлажнение на посевите", предупреждават от НИМХ.

Възможни са повреди от изкисване при есенниците на места в крайните източни и южни райони на страната. 

Стойностите на температурите през периода ще надвишават значително климатичната норма, а през втората му половина ще се доближават до биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

В началото на февруари при пшеницата ще се наблюдават фазите трети лист и братене. През последните дни от периода се очаква спиране на валежите и подобрение на условията за провеждане на резитби в лозовите и овощните масиви.

Прогнозираните стойности на дневните температури в полските райони над 7-8°С ще позволяват провеждане на зимните растителнозащитни пръскания при овощните култури.