През последните години все повече български животновъди се хващат на хорото да преработват суровото мляко и да правят млечни продукти под собствена марка. Някои от тях стигат още по-далеч, експериментирайки с вкусове, добавяйки подправки, гъби, маслини и какво ли още не.

Четете още: Как ферма в планински район диверсифицира доходите си?

Така е започнал преди вече половин век и холандецът Хенри Вилиг, който е превърнал дегустирането и купуването на местни млечни продукти в истинско преживяване.

Екип на Агри.БГ посети една от трите му демонстрационни ферми в Северна Нидерландия, които са атракция за чуждестранните туристи, и заедно с тях се загубихме в изобилието от вкусове.

„Катерина Хуве” е автентична ферма за сирене от 17 век, разположена в Заансе Шанс на 20 минути от столицата Амстердам. С над 1,3 милиона посетители годишно, градчето е популярно със своите исторически дървени къщи, ферми и вятърни мелници.

Този музей на открито край река Заан рисува живописна картина на живота от преди няколко века, включително на традиционни поминъци, каквото е производството на кашкавал. 

В красиво реставрираната сграда се минава през няколко помещения, които представят процеса на преработка на суровото мляко. Сградата е заобиколена от няколко оградени парцела, където крави и овце пасат на воля. Накрая се влиза в магазина, където персоналът е облечен в традиционни холандски носии. 

Опитахме богата селекция от краве, овче и козе кашкавал с различни вкусове, включително кашкавал с бира, чесън, мед, трюфел, песто, кокос, люти чушки халапеньо.

И още – пушени сирена; кремообразни сирена за мазане; пресни и отлежали кашкавали; традиционни и занаятчийски кашкавали; кашкавали, опаковани в характерната ярка опаковка – разнообразието е огромно. 

Началото е поставено от Хенри през 1974 г., като днес в семейната ферма работят също тримата му синове и техните семейства. Тя е биологично сертифицирана, а кравите му са навън поне 180 дни в годината за минимум 12 часа на ден.

Една от породите, на които залагат заради високото съдържание на мазнини и протеини, е Джерсей.

Това, което започва като ново предизвикателство за семейния бизнес, прераства в процъфтяваща фабрика за млечни продукти и топ дестинация за любителите на кашкавала. Днес компанията продава в над 25 магазина в Холандия и 5 в Австрия и Германия, както и изнася в повече от 35 страни. 

Фермерите се стремят към най-добрата грижа за своите стада – както в техните собствени ферми, така и чрез сътрудничеството им с над 40 колеги животновъди за доставка на мляко в рамките на специалната програма Milk & More. 

Освен че животните получават достатъчно време навън, стопаните прилагат и технология, която им осигурява комфорт и балансирана диета, която намалява нуждата от антибиотици.

Заради автентичната холандска атмосфера, безплатната демонстрация и дегустацията на вкусове, фермите за кашкавал са популярна атракция за велосипедисти, туристи и туроператори. Формулата определено е печеливша както за производителите, така и за потребителите.