Овцеферми бедстват, затрупани под снега в Родопите. Кошара се е срутила в района на село Осиково, в следствие на тежкия сняг. Има четири мъртви овце, съобщи кметът на населеното място Велин Палигоров, цитиран от Фокус. Фермата се намира в махала Петвар, намираща се на 3-4 км от Осиково и е на семейство Бошнякови. Няма къде да се преместят животните. „От обора се е срутила дървената част, където е складирано сеното, каменната зидария, с която е оградено помещението на животните не е паднала, но там където е паднал снегът има пропадане и затова има и четири жертви”, обясни Палигоров. Вчера на място са ходили полицаи и ветеринарен лекар, за да направят протоколи. Семейството отглежда около 300 животни – овце и кози по европейски програми и получават субсидии. Спрат ли валежите оборът трябва да се възстанови. 
 
По думите на кмета Велин Полигоров има и други овцевъди в района на селото, до чиито ферми няма достъп. Високопроходимите джипове не могат да стигнат до фермите и от седем дни са в снежния капан, стоят при животните и не ходят до селото. На тях пеша им носят хляб, но не може да стигне техника да закара фураж, в момента хранят животните само със сено. „Вчера се опитахме с багер да пробием път да закараме поне сено до овчарниците, но и машината не можа да пробие път и шофьорът се отказа”, разказа Палигоров. 
 
В село Осиково от седем дни няма електрозахранване, но по думите на кмета хората проявяват разбиране, защото виждат в каква тежка обстановка се работи и че екипи на електродружеството правят всичко възможно да достигнат до местата където има повреди, предизвикани от паднали дървета. Пътят до селото е разчистен и от община Девин им доставят хляб и лекарства.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!