Александру Шел е основател на компания, която е водещ играч на румънския пазар на зеленчукови семена. Малцина знаят обаче, че той е страстен развъдчик на месодайни крави порода Абърдийн Ангус. Един от впечатляващите му екземпляри преди няколко дни бе продаден за рекордна сума и се превърна в най-скъпия бик, продаван някога на търг в Румъния, съобщава agrointel.ro.

Стоян Чуканов и стремежът му да подобрява генетиката на стадото

Шел е на 57 години и ръководи компания за производство на семена. Има логистичен парк с площ 30 000 кв. метра. Във фермата му се отглеждат 1100 глави от породата Абърдийн Ангус. Той се определя като хоби развъдчик. Започва да се занимава с животновъдство през 2014 г., търсейки икономически изгодно решение за 26 ха земя.

Районът не беше земеделски, много неравен и идеален за овце. Аз обаче не исках да гледам овце. Единствената добра алтернатива за мен бяха говедата Абърдийн Ангус, казва Александру Шел.

Терасирах най-непродуктивната част от земята за разположението на стопанските постройки и на добрата земя пуснах животните на паша. Площта, която управлявам в момента, е достатъчна за 250 женски. Част от фуражите идват от собствено ни производство, а разликата купуваме в сътрудничество с ферми от района, споделя земеделецът.

Шел подхожда с икономическо мислене към изграждането на стадото. Той внимателно проучва генетиката на животни и прави прецизна селекция.

Във фермата му има 9 служители, а в месарницата - още 6. Тъй като е фен на автоматизацията, максимално е ограничил човешката сила.

Фермата и месарницата са проектирани като отделни центрове, със собствени директор и бюджет за всеки отдел, посочва Александру Шел.

Рекордната сума, за която продава един от биковете си, много радва фермера. Нито за момент той не си позволява да подцени усилията и познанията, които е хвърлил в отглеждането на животното.

Всички фермери, които пуснаха своите бикове в търга, сложиха като начална цена 3000 евро. Знаех какво имам и не отидох на търга със затворени очи. Видях какво имат другите. Казах, че не мога да се подигравам и да продавам за 3000 евро, затова определих началната цена от 3500 евро, споделя Шел.

Това беше моментът, когато тръжната летва беше вдигната, началната цена привлече вниманието на наддаващите и този бик беше продаден за 5800 евро, допълва той.


 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Александър Петров: Субсидиите за пасища следва да се калкулират в печалбата

Николай Димов и страстта му към месодайното говедовъдство

Дамите в селското стопанство: Мариана Кехайова